MAKEYY BOHH!!
Kelantan Darul Naim merupakan salah sebuah negeri yang
terletak di pantai timur Malaysia. Negeri ini terkenal dengan juadah dan
makanan yang agak manis dan sedap. Di mana-mana restoran yang anda kunjungi di
serata Malaysia ini, jikalau seseorang itu memesan roti canai kosong sebagai
menunya dan menambah gula di dalam kuah karinya, nescaya beliau berasal dari Kelantan. Terdapat beberapa makanan yang
terkenal dan menjadi tradisi di Kelantan sejak sekian lama. Antaranya:-
1.
Nasi Dagang
Source: wannurguesthouse.blogspot.my/2012/09/resepi-nasi-dagang.html
Kebiasaannya, juadah ini dihidangkan sebagai santapan pagi
dan ianya juga dihidangkan pada hari perayaan. Nasi yang berwarna
keperang-perangan ditamabah dengan lauk
seperti gulai ikan tongkol serta gulai ayam dan itik serati, pasti membuatkan
perut anda berkeroncong kelaparan. Sangat sedap dan enak.
2.
Sira Labu
Source: http://www.mahamahu.com/2016/05/resepi-berbuka-puasa-sira-labu-dengan.html
Salah satu lauk pauk yang disediakan semasa kenduri kahwin
sebagai penyokong kepada lauk-lauk utama. Sira labu agak manis kerana dimasak
bersama air gula dan dididihkan. Makanan ini enak dimakan bersama nasi dan lauk
pauk yang lain. Bagi sesiapa yang sangat menggemari juadah ini, ianya dijadikan
sebagai pencuci mulut disebabkan kemanisan dan kelazatannya. Untuk pengetahuan
anda, juadah ini lebih lazat jikalau dimasak mengggunakan labu madu.
3.
Ketupat Palas
Source: http://www.gtwhi.com.my/index.php/celebrate/heritage-celebrations/festive-food-workshops
Berbeza dengan ketupat biasa, ketupat ini bersaiz segi tiga.
Uniknya, nasi pulut yang dibungkus di dalam daun palas dan dikukus sehingga
masak menjanjikan anda keenakan yang luar biasa. Di Kelantan, salalunya juadah
ini akan dihidang semasa hari perayaan atau sebagai buah tangan bagi tetamu
yang hadir ke rumah-rumah terbuka. Ketupat ini terkenal dengan rasa tawar dan
harum dek kerana daun palas serta nasi pulut tersebut dan tidak mempunyai
sebarang inti di dalamnya. Kebiasaannya, ia dimakan bersama gula Melaka yang
telah dimasak sebagai agen pencicahnya.
4.
Pulut Pagi
Source: http://rempahtimur.blogspot.my/2012/12/pulut-pagi-pulut-nyor.html
Pulut pagi merupakan antara salah sebuah santapan pagi yang
ringkas tetapi menarik. Pulut ini dimakan dengan kelapa parut yang diletak
sedikit garam dan ikan rebus yang digoreng rangup. Selain daripada ikan rebus
goreng, ada juga dalam kalangan netizen tempatan yang gemar memakan pulut pagi
ini bersama ikan kering.
5.
Nasi Kak Wook
Source: http://blinkblinkbuzz.blogspot.my/2014/09/nasi-kak-wok-bandar-saujana-putra.html
Bagi menu tengah hari, nasi kak wook merupakan sajian yang
cukup sempurna dari setiap posisi. Bermula dengan nasinya yang harum
dilengkapkan pula dengan ayam goreng yang telah dipotong kecil serta gulai ayam
lemak. Tidak kurang daripada itu, bagi penggemar yang gemarkan pedas, sambal
pedas yang disediakan cukup memuaskan
hati pengunjung yang hadir menjamu selera.
Kesimpulannya, terdapat pelbagai aneka pilihan bagi menu
untuk sajian anda. Tepuk dada tanya selera.
No comments:
Post a Comment